Ata Beauty & Wellness Güzellik MerkeziAta Beauty & Wellness Güzellik Merkezi+90 312 240 01 19Randevu ve İletişimCİLT BAKIMIMENÜ

Solaryum sağlığa zararlı mı?

Solaryum içerisinde fosfor içeren floresan lambalar kullanarak güneşe benzeyen UVA -UVB ışınlar yayan bir makinedir. Kozmetik olarak bronzlaşma sağlar...

Solaryum sağlığa zararlı mı?

Solaryum Nedir? Solaryum Ne İşe Yarar?

Solaryum içerisinde fosfor içeren floresan lambalar kullanarak güneşe benzeyen UVA-UVB ışınlar yayan bir makinedir.

Kozmetik olarak bronzlaşma sağlar... Genellikle düğün, toplantı, özel günler gibi olaylardan önce cildin daha güzel ve çekici görünmesi için tercih edilir.

Diğer bir yaygın kullanım da deniz kenarına gitmeden önce kullanımdır. Çünkü güneşlenerek oluşabilen yanma sonucu kırmızılık, acı, alerji, soyulma gibi etkileri öncelikle toplamda, 60-80 dakika solaryum seans alarak engelleyebiliriz. Tabii ki bronz tenden vaz geçemeyenler kontrollü olarak yaz- kış kullanmaktadır.

Yatay makinelerde 100-200 watt arasında olan 48-60 floresan kullanılır.

Solaryum yatakları daha yaygındır ve içine yatılan kapsül görünümündedir. Solaryum kabinleri ise yatağın aksine ayakta durularak içine girilen kabindir. Bu modellerin gücü solaryum yatağına göre daha kuvvetlidir yani daha kuvvetli, çabuk yanma sağlar. Ancak ayakta durmak ve beklemek ve de vücudun değişik alanlarının eşit yanmaması gibi dezavantajları olabilir.

Solaryum insan sağlığına zararlı mı?

Ultraviyole ışınlar üçe ayrılmaktadır. UV-A , UV-B ve UV-C.

UV-A: UVA ışınları cildin koruma mekanizmasını harekete geçirerek pigmentlerin aktive olmasını ve bronzlaşmayı sağlar. Güneşden yayılan UV-A ışınlarda bu sistemle çalışmaktadır. Solaryum makinesi de aynı biyolojik mekanizmayı harekete geçirir. Yani makineden yayılan ışınlar 95%-96% UV-A ve kalan kısım UV-B' dir.

UV-B: UV-B ciltte yeni renk pigmentleri oluşumunu sağlar.

UV-C: Ozon tabakası tarafından filtre edilmektedir. Yani solaryum makinesinde zaten bu ışın yoktur.

Solaryum makinesi de UVA ışınları cildin koruma mekanizmasını harekete geçirerek bu pigmentlerin aktive edilmesi ve bronzlaşma ile sonuçlanması sistemiyle çalışır. Solaryum faydalı da, zararlı da olabilir. Bu tamamen kullanımınıza bağlıdır. Ne güzel demiş büyüklerimiz; her şeyin azı karar, çoğu zarar...

Lazer sonrası, kalıcı makyaj uygulaması sonrası, cilt bakımı sonrası bir hafta geçince solaryum yaptırılması uygundur. Kontakt lenslerimizi çıkarmanız gerekmektedir. Gözler mutlaka koruyucu gözlük ile kapatılmalıdır. Direkt çıplak gözle lambalara bakılmamalıdır. Aksi takdirde kar yanığı benzeri göz yanıkları oluşabilmektedir.

Solaryum yataklarının koruyucu gözlük takılmadan kullanılması durumunda, geçici de olsa kar körlüğü benzeri hasarlara sebep olabilmektedir. Ayrıca solaryum yatağında uyuya kaldığında, Amerikalı beyzbol oyuncusu M. Cordova hadisesinde olduğu gibi, akut yaralanmalara yol açabilir. Ama bunlar çok ekstrem olan risklerdir.

Güneşten alınan zarara göre, solaryum doğru kullanıldığında, daha az zarar verecektir. Uzmanınız sizi yönlendirecektir ve doğrusunu anlatacaktır.

Solaryumu çok fazla kullanmak, seansları ardarda 7-8 seanstan fazla almak, sürekli alışkanlık olarak işleme girmek ciltte foto yaşlanma yapar. Cilt kanserine açık ve hassasiyet oluşturan sıkıntılar yaratır.

Doğru ve kararında yeterli olarak kullanırsak solaryum zararları yok denecek kadar azdır.

Solaryum Faydaları

  • Genel olarak bilinen ve popüler olan ve ilk akla gelen fayda akne izleri, skar izleri ve sivilce izlerini azaltmasıdır. Sedef hastalığına karşı iyi gelmektedir.
  • Endorfin yani mutluluk hormonu salınımını arttırmaktadır. Yani size mutluluk katar.
  • Ameliyat sonrası izlerin tedavisinde de destektir.
  • Solaryum makinasında UV-A ve UV-B aynı güneşten aldığımız gibi işlemektedir yani güneşten aldığımız faydalar solaryum cihazında da vardır.
  • Tabii ki güneş altında çok durduğumuzda olan zararlar, aynı şekilde solaryum cihazında da karşınıza çıkacaktır. Maksimum 20 dakika kullanılmalıdır.
  • Solaryum makinasında filtrelenmiş lambalar olduğu için, ciltte su toplama, kızarma, alerjik reaksiyonlar çok daha az rastlanacaktır. Yani doğru kullanılırsa daha sağlıklı bronzluk sağlanacaktır.
  • D vitamini alımını destekler.
  • Solaryum ilk seansa 5 ile 10 dakika olmalıdır. 48 saat aralıklarla kullanımı yapılabilir. Kademeli olarak 20 dakikaya seanslar arttırılabilir. 20 dakikadan fazla seans önerilmez.

Solaryum mu daha zararlı güneş mi?

Solaryum makinasında UV-A ve UV-B aynı güneşten aldığımız gibi işlemektedir yani güneşten aldığımız faydalar solaryum cihazında da vardır.

Güneşte fazla kalınması nasıl zararlıysa, solaryumda da fazla kalmak zararlıdır.

Solaryumu çok fazla kullanmak, seansları ardarda 7-8 seanstan fazla almak, sürekli alışkanlık olarak işleme girmek ciltte foto yaşlanma yapar. Foto yaşlanma zamanından erken yaşlanma görüntüsü getirir. Ayrıca cilt kanserine açık ve hassasiyet oluşturan sıkıntılar yaratır. Ancak bu zararlar çok benzer şekilde güneşte fazla kalındığında da oluşmaktadır. Riskler fazla kullanımda güneş yanığı ve solaryumda benzerdir.

Solaryum makinasında filtrelenmiş lambalar olduğu için, ciltte su toplama, kızarma, alerjik reaksiyonlar çok daha az rastlanacaktır. Yani doğru kullanılırsa daha sağlıklı bronzluk sağlanacaktır. Doğru ve kararında ve yeterli olarak kullanırsak solaryum zararları yok denecek kadar azdır.

Solaryum kanserojen mi?

Herkesin bildiği gibi fazla ve sürekli kullanım cilt kanserine açık ve hassasiyet oluşturan riskler yaratır.

Solaryum hakkında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • İlk seanslar 5 ile 10 dakika olmalıdır.
  • 48 saat aralıklarla kullanımı yapılabilir.
  • Kademeli olarak her girişte 2-3 dk arttırarak , 20 dakikaya seanslar arttırılabilir.
  • 20 dakikadan fazla seans önerilmez.
  • 7-8 seans sonrası ara verilmesi önerilir.
  • Direkt çıplak gözle lambalara bakılmamalıdır.
  • Gözler mutlaka koruyucu gözlük ile kapatılmalıdır.
  • Kontakt lenslerinizi çıkarmanız gerekmektedir.
  • 1 hafta öncesinden başka bakım vb işlemler yaptırılmışsa, uzmanınıza danışıp oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmalısınız.

Solaryum hakkında detaylı bilgi, seanslar, ön görüşme için Ata Estetik'e danışıp bilgi alabilirsiniz. Sorularınız için whatsapp, ya da telefon ile bize ulaşabilirsiniz.

Ata Estetik Dudak Renklendirme

Instagram Hesabımız: @ataestetik
Telefon: +90312 240 01 19Whatsapp:+90533 161 74 64

Sizden Gelenler
Tüm Görüşler
Videolar
Merkezimiz HakkındaAta Beauty & Wellness Güzellik Merkezi
0312 240 01 190533 161 74 64